środa, 28 czerwca 2017

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych.

Nie jestem specjalistką kulinarna ale czasem coś mi wyjdzie i chętnie podzielę się przepisami :)
Dzisiaj mam przepis na nietypowy chleb, bo na wodzie z ogórków kiszonych. Od razu zaznaczam że ogórki domowej roboty a nie ten sklepowy sztuczny kwas!



Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • woda z ogórków kiszonych - tyle co do wyrobienia ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka ( nie może być za ciepłe!)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • białko jajka do posmarowania chleba
  • słonecznik lub inne ziarenka do posypania na wierzch




Wykonanie:

Drożdże pokruszyć i wrzucić do miski, dodać do nich ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min.
Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać porządnie a potem zagnieść ciasto, wodę z ogórków dodawać stopniowo, tak aby ciasto było elastyczne i nie za rzadkie. Zostawić je w misce pod przykryciem, np. ręcznik, do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po wyrobieniu ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem, następnie posypać wybranymi ziarnami. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni.

Gotowe!








Przepisów na ten chleb widziałam kilka, to jest moja wersja ale każdy może ją zmodyfikować na swój sposób :)

Uwaga! Chleb znika w zastraszającym tempie!

Daj znać czy skorzystasz z przepisu! :)

10 komentarzy:

  1. O takim przepisie jeszcze nie słyszałam. Zaskoczylas mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to z tymi chlebami jest bardzo ciężko. Za każdym razem się przymierzam, że zrobię i coś staje na przeszkodzie :( Raz udało mi się zrobić włoski chlebek z oliwkami i s. pomidorami. Twój przepis mnie zainspirował, czas coś ogarnąć w tej materii, bo na sklepowych półkach brak już dobrego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam sie z brakiem dobrego pieczywa, a chleb to luzik, wystarczy poswiecic mu troche czasu :)

      Usuń
  3. Przepis świetny, chleb wygląda bosko. Też piekę pieczywo, ale takiego jeszcze nie robiłam, więc następnym razem użyję zalewy po ogórkach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego przepisu na chleb, a ż nie jednym już się mierzyłam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda znakomicie, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi hi hi chleb ktory znika w zastraszajacym tempie... Chyba jeszcze nigdy nie jadalam takiego chlebka. Dla mnie jest to pierwszy kontakt z tego typu chlebkiem. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi milo ze mnie odwiedzasz, zapraszam do grona obserwujacych! :)

Dziekuje za komentarz!

Copyright © 2016 Pluumka opisuje , Blogger