niedziela, 17 kwietnia 2016

Muffinki otrębowe na słodko.



Przedstawiam dzisiaj moje ostatnie odkrycie kulinarne - MUFFINKI.
Te z mojego przepisu nie są takie tradycyjne, nie zawieraja mąki, cukru ani niezdrowego tłuszczu.
Są zdrowe, nadają sie jako dodatek do sniadania, przekąski czy podwieczorku i kolacji. Bardzo uniwersalne ;).



MUFFINKI OTRĘBOWE NA SŁODKO.



Składniki : 

- 11 łyżek otrębów - ja zrobiłam swoje z żytnich
- 2 jajka - osobno żółtka i białka
- 3 łyżki lnu mielonego 
- 180g jogurtu naturalnego
- 30g suszonych daktyli
- 30g suszonej żurawiny
- 20g wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli




 Wykonanie : 

Białka z solą ubijamy na sztywno. Suszone owoce siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka i lekko łączymy całość. Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok 20min w 180 stopniach.
Jeśli lubicie inne owoce możecie je również dodać - tutaj króluje dowolność.
Ja używam silikonowych foremek - są wielokrotnego uzytku wiec wychodzi ekonomicznie.
Jak widzicie przepis jest bardzo prosty i zajmuje niewiele czasu a efekt jest wspaniały.




A tutaj propozycja podania z zapiekanym jajkiem w awokado ;)



Lubicie takie połaczenia czy wolicie te tradycyjne słodkie ciastka mączne ? ;p

Zapraszam na mojego instagrama, jestem tam codziennie - wystarczy mnie obserwowaćaby być na bieżąco.

2 komentarze:

  1. uwielbiam muffiny, sama dawno nie robiłam, ale chyba będę musiała zrobić ;)

    zaczarowana-oczarowana.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, a ja dziś mam taką ochotę na jedzenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy zostawiony komentarz.
Liczę na kulturalne wypowiedzi ;)

Copyright © 2016 Pluumka opisuje , Blogger